LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Yllättävät ja kielletyt työhaastattelukysymykset – Nämä sinun on hyvä tietää!

Yllättävät ja kielletyt työhaastattelukysymykset – Nämä sinun on hyvä tietää! - Aalto Henkilöstöpalvelut

 

Yllättävät ja kielletyt työhaastattelukysymykset – Nämä sinun on hyvä tietää!

Yllättävät ja kielletyt työhaastattelukysymykset poikkeavat perinteisimmistä, sekä yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä. Yllättävien kysymysten tarkoitus on nimenomaan yllättää työnhakija eli asettaa työnhakija valmistautumattomaan tilaan, jolloin kysymykseen ei ole valmista vastausta vaan hakijan pitää osoittaa luovuutensa ja persoonallisuutensa. Yllättäviin työhaastattelukysymyksiin luetaan myös mukaan oudot työhaastattelukysymykset.

Kielletyt kysymykset ovat kysymyksiä, joita työnantaja tai haastattelija ei saisi työnhakijalta kysyä. Jos työnantaja tai haastattelija kuitenkin kysyy työnhakijalta kiellettyjä kysymyksiä, niin työnhakijan ei tarvitse vastata niihin, mutta hän voi vastata halutessaan. Lähtökohtaisesti kiellettyjä kysymyksiä ei kuitenkaan saa kysyä työhaastattelutilanteessa. Seuraavaksi käymme yksityiskohtaisemmin läpi yllättäviä ja kiellettyjä kysymyksiä.

 

Minkälaisia yllättävät tai oudot kysymykset ovat?

Yllättävät kysymykset ovat sellaisia, joita ei välttämättä kohtaa niin usein, mutta joihin vastaaminen paljastaa sinusta ja sinun persoonallisuudestasi, sekä luonteestasi erittäin paljon. Esimerkiksi, ”Selitä jokin monimutkainen asia, josta tiedät paljon”, kysymyksellä pyritään kartoittamaan, että kuinka hyvin pystyt yksinkertaistamaan monimutkaisia asioita ja kertomaan niistä tiiviisti ja nopeasti.

Yllättäviin kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta, vaan tärkeämpää on osata muotoilla vastaus hyvin. Yllättäviä kysymyksiä kysytäänkin myös sen takia, että nähtäisiin miten työnhakija reagoi, kuinka rehellinen hän on ja kuinka hyvin hän onnistuu perustelemaan vastauksensa kysymykseen. Vaikka suurin osa yllättävistä kysymyksistä eivät suoraan liity hakemaasi työpaikkaan tai työtehtävään, ja voit kokea kysymysten olevan turhia ja ärsyttäviä, niin yllättäviin ja outoihin kysymyksiin kannattaa suhtautua ärtymyksen ja turhautumisen sijaan mahdollisuutena. Vastaamalla kysymyksiin pääset helposti erottautumaan muista hakijoista näyttämällä persoonallisuuttasi!

 

Yllättäviä ja outoja työhaastattelukysymyksiä:
 • Kuvaile itseäsi yhdellä sanalla
 • Kerro jostain mielenkiintoisesta kokemuksesta tai tapahtumasta
 • Mikä asia ärsyttää sinua eniten maailmassa?
 • Mitä asioita muuttaisit tässä työpaikassa?
 • Miten määrittelisit menestyksen?
 • Oletko onnekas?
 • Oletko koskaan epäonnistunut? Mitä opit siitä?
 • Mikä tekee sinusta erikoisen?
 • Jos saisit 100 000€ yrityksen perustamiseksi, millaisen yrityksen perustaisit ja mihin käyttäisit rahat?
 • Jos olisit puu, niin mikä puu olisit?
 • Jos sinulla olisi jokin supervoima, niin mikä tuo supervoima olisi?

Aika yllättäviä ja outoja kysymyksiä, eikö vain? Voit huviksesi käydä kysymykset läpi kohtakohdalta ja miettiä mitä itse vastaisit kysymyksiin. Muistutan, oikeita ja vääriä vastauksia ei ole!

 

Minkälaisia ovat kielletyt työhaastattelukysymykset?

Kielletyt työhaastattelukysymykset ovat yksinkertaisesti kysymyksiä, joita työhaastattelutilanteessa ei saa työnhakijalta kysyä. Yksityiseen suojasta annetun lain mukaan työnantaja saa kysyä ja käsitellä vain välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia työntekijän henkilötietoja. Henkilötiedolla tarkoitetaan kaikenlaisia henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia seikkoja, esimerkiksi hänen seksuaalista suuntautumistaan, vakaumustaan, perhettään ja uskontoaan.

 

Kiellettyjä työhaastattelukysymyksiä ovat:
 • Mikä on siviilisäätysi? Oletko parisuhteessa?
 • Onko sinulla lapsia tai aiotko hankkia lapsia?
 • Onko sinulla jonkinlaisia sairauksia?
 • Oletko suorittanut ase- tai siviilipalveluksen?
 • Mitä uskontokuntaa edustat?
 • Mikä on poliittinen kantasi tai oletko aktiivinen politiikassa?
 • Oletko jonkin ammattiliiton jäsen?
 • Minkälaisia omistus-, liike- ja/tai yrityssuhteita perheelläsi tai sukulaisillasi on?

 

Lähtökohtaisesti siis perheeseen, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät asiat eivät kuulu työnantajalle. Lapsen ja perheen hankkiminen on lain näkökulmasta aina yksiselitteisesti yksityisasia, vaikka palkkaa maksavan työnantajan näkökulmasta asialla olisikin merkitystä. Työnantaja ei saa myöskään udella ase- tai siviilipalvelutaustaasi. Poikkeuksena ovat työpaikat, johon esimerkiksi sotilasarvo on vaatimus, kuten Suomen puolustusvoimilla.

 

Mitä jos minulta kysytään kielletty kysymys työhaastattelussa?

Valitettavasti näin voi käydä, koska ei kaikki työnantajat tiedä mitä saa kysyä ja mitä ei. He saattavat epähuomiossa esittää kielletyn kysymyksen, eivätkä sillä tarkoita mitään pahaa. Näissä tilanteissa voit kiittää kysymyksestä ja yksinkertaisesti kieltäytyä vastaamasta vedoten siihen, ettei kysymystä saisi esittää työhaastattelutilanteessa. Älä syyllistä tai nolaa työnantajaa tai haastattelijaa, koska se ei ratkaise tai johda mihinkään hyvään. Ohjaa keskustelu asiallisesti työn kannalta olennaisempaa aihetta tai asiaa kohti.

 

Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut

 

Betonirakentamisen ammattilaisena meillä on kovat kriteerit työntekijöille. Haluamme taata laadun ja tehokkuuden.

Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme ja ammattilaisiin, jotka olemme löytäneet Aallon voimalla.

Jarmo Puoliväli, Tuotantojohtaja, BETSET-YHTIÖT