LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Vuokratyö – Miksi vuokratyö on hyvä vaihtoehto työuralla?

Vuokratyö – Miksi vuokratyö on hyvä vaihtoehto työuralla - Aalto Henkilöstöpalvelut
Vuokratyö – Miksi vuokratyö on hyvä vaihtoehto työuralla?

 

Työura on ihmisen lähes koko elämän pituinen matka. Se alkaa ensimmäisestä työpaikasta ja päättyy eläkkeelle jäämiseen. Tuolle ajalle mahtuu monenlaista tapahtumaa ja yksityiselämän tapahtumat vaikuttavat työelämään eri tavoin. Suuria vaikuttavia tapahtumia voivat olla esimerkiksi perheen perustaminen, avioituminen ja yhteenmuutto, sairaudet ja jatkuvasti muuttuvan työelämän muutokset.

 

Työ on paljon muutakin kuin tapa ansaita rahaa. Tärkeää on löytää työ, joka innostaa ja kiinnostaa. Ihminen viettää ison osan elämästään ja päivästään työpaikalla, joten työn olisi hyvä olla sellaista mistä oikeasti nauttii. Työurat kestävät keskimäärin 35-40 vuotta, joka on liian pitkä aika tehdä työtä, josta ei nauti. Nykyään työurat harvoin koostuvatkaan yhdestä ammatista tai yhdestä työsuhteesta. Ihmiset ja heidän elämäntilanteensa muuttuvat läpi elämän. Meidän onneksemme työelämä tarjoaa monenlaisia työ- ja työllistymismahdollisuuksia erilaisiin tarpeisiin nykyaikana. Yksi näistä mahdollisuuksista on vuokratyö, joka tunnetaan joustavana työskentelynä, koska työntekijä voi itse vaikuttaa omaan työmääräänsä. Tutustutaan nyt hieman tuohon vuokratyöhön, mitä se on, kenelle se sopii ja miksi se on hyvä vaihtoehto työuralla.

 

Mitä vuokratyö on?

Vuokratyö on käytännössä sitä, että työllistävä yritys on eri kuin se yritys, jossa työt tehdään. Eli kyseessä on niin sanottu kolmikantasopimus. Vuokratyöntekijän varsinainen työnantaja on itse henkilöstövuokrausyritys (esimerkiksi me, Aalto Henkilöstöpalvelut), joka sopii työsopimuksen työntekijän kanssa. Henkilöstövuokrausyritys vastaa esimerkiksi työehtosopimuksiin liittyvistä asioista (palkka, korvaukset, loma jne.) ja hoitaa palkanmaksun. Henkilöstövuokrausyritys laskuttaa käyttäjäyritystä työvoiman käytöstä ja mahdollisista muista palveluista, jotka kuuluvat tehtyyn sopimukseen. Työnjohto-oikeus eli niin sanottu Direktio-oikeus, ja tietyt työnantajavelvoitteet ovat käyttäjäyrityksellä, jossa vuokratyöntekijä suorittaa työtehtävänsä.

 

Kenelle vuokratyö sopii?

Vuokratyö sopii monille erilaisille ihmisille elämäntilanteesta riippumatta. Voit olla esimerkiksi opiskelija, joka opiskelun ohella tekee vuokratyötä rakennusapulaisena tai työuralla alanvaihtaja, joka haluaa kokeilla muiden alojen työhommia ilman pitkäaikaisia sitoumuksia. Vuokratyö mahdollistaa joustavan työskentelyn, jolloin omaan työmäärään pystyy vaikuttamaan tilanteen mukaan.

Normaaliksi totutut vakituiset tai määräaikaiset työsuhteet eivät ole enää vuosiin olleet ainoat vaihtoehdot, koska rinnalle on muodostunut muitakin tapoja työskennellä, kuten esimerkiksi kevytyrittäjyys (Freelance), projekti-, osa-aika– ja juuri kyseessä oleva vuokratyö. Monipuoliset työskentelymahdollisuudet ovat rikkaus, koska ne tuovat vaihtelevuutta työelämään. Meitä ihmisiä on monenlaisia, joten myös työskentelymahdollisuuksia on hyvä olla monenlaisia.

 

Millä aloilla vuokratyötä voi tehdä?

Vuokratyötä voi tehdä lähes missä alalla tai ammatissa tahansa. Itseasiassa vuokratyö onkin hyvä keino kokeilla eri ammatteja esimerkiksi, jos ei vielä tiedä mikä ammatti sopii itselle tai jos harkitsee vaikka alan vaihtoa. Tarjolla on lukuisia eri toimialoja ja monia erilaisia työtehtäviä. Yleisintä vuokratyö on rakennus-, logistiikka-, teollisuusalalla ja erilaisilla palvelualoilla, kuten esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja kaupan alalla, mutta vuokratyötä löytää myös IT-, toimisto-, taloushallinto- ja terveydenhoitoalalta.

 

Miksi vuokratyö on hyvä vaihtoehto työuralla?

Vuokratyö on hyvä vaihtoehto työuralla monista eri syistä. Ensinnäkin joustavuuden takia se voi sopia sinun elämäntilanteeseesi paremmin kuin joku muu työmuoto, mutta vuokratyön edut ja hyödyt eivät jää vain siihen. Yksi sen hyödyistä on mahdollisuus kokeilla ja tutustua eri ammatteihin ja toimialoihin ilman pitkäaikaisia sitoutumisia. Voit esimerkiksi olla muutaman kuukauden ajan töissä rakennusalalla ja vaihtaa sitten vaikka teollisuuden pariin. Näin opit tuntemaan eri alat ja ammatit, niin voit niissä kokemiesi kokemusten avulla tehdä pidempiaikaisia ratkaisuja halutessasi!

Vuokratyö voi auttaa myös hyvin alkuun työuralla. Usein moni nuori etsii sitä ensimmäistä työkokemusta, josta ponnistaa eteenpäin työurallaan. Vuokratyö antaa tuon mahdollisuuden, koska on olemassa työtehtäviä, joissa ei tarvitse aiempaa työkokemusta. Riittää, että reippautta, ahkeruutta ja huolellisuutta löytyy, niin työllistyminen on erittäin todennäköistä! Työkokemuksen lisäksi vuokratyö tarjoaa arvokkaita kontakteja ja verkostoja työelämään. Voit myös saada ensimmäisen suosittelijasi lisättyä ansioluetteloosi näiden kontaktien ja verkostojen kautta!

Vuokratöiden kautta voi myös saada sen ensimmäisen vakituisen työpaikan, jos on osoittanut työnteollaan olevan sen arvoinen! Käyttäjäyritys voi koska vain ottaa sinut omille kirjoilleen, jos näin haluaa. Vuokratyö voi siis toimia ensiaskeleena pysyvälle työuralle!

Näiden aiemmin mainittujen etujen ja hyötyjen lisäksi henkilöstöpalveluyritykset kouluttavat työntekijöilleen muun muassa työturvallisuuskortin tai hygieniapassin tarpeen mukaan. Jos olet kiinnostunut vuokratyöstä, niin vieraile meidän Avoimet Työpaikat-osiossamme ja tutustu avoimena oleviin paikkoihimme!

 

Mitä muita vaihtoehtoja Aalto Henkilöstöpalvelut tarjoavat vuokratyön lisäksi?

 

Vuokratöiden lisäksi rekrytoimme asiakkaillemme osaajia toimihenkilötasolle sekä johto- ja esimiestehtäviin. Kyseessä on niin sanottu suorarekrytointi, jossa työnhakija rekrytoidaan suoraan asiakasyritykseemme heidän omille listoilleen. Työsuhteet, joita tehdään suorarekrytoinnin kautta, ovat yleensä vakituisia eli toistaiseksi voimassa olevia, mutta määräaikaisiakin työsuhteita voidaan sopia. Jos olet kiinnostunut suorarekrytointimme työpaikoista, niin vieraile meidän Aaltovoima Pro-puolemme kotisivuilla ja tutustu tarjontaan!

Joulukalenteri arvonta - Pitsa lahjakortti Kotipizzaan - Aalto Henkilöstöpalvelut & Personalhuset

 

Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut

Paras firma missä itse olen työskennellyt. Teillä otetaan myös ihmisenä huomioon ei vaan työntekijänä ja on yleisesti hyvä henki.

Aallon harjalla on siis hyvä ratsastaa loppuun saakka kohti auringon laskua

Aallon pitkäaikainen työntekijä: Kimi Seba Siermala