LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Työhaastattelukysymykset – 20 Yleisintä työhaastattelukysymystä

Työhaastattelukysymykset – 20 Yleisintä työhaastattelukysymystä

 

Työhaastattelukysymykset – 20 Yleisintä työhaastattelukysymystä

Olet varmasti huomannut, että työhaastatteluissa toistuvat usein samat kysymykset. Tiettyjen työhaastattelukysymysten toistuvuus työhaastatteluissa mahdollistaa niihin valmistautumisen. Ennen työhaastattelua onkin hyvä harjoitella ja miettiä eri kysymyksiin vastauksia, joilla tuot oman ammattimaisuutesi ja osaamisesi mahdollisimman hyvin esille haastattelijalle.

Miksi tiettyjä kysymyksiä kysytään jatkuvasti työhaastattelussa? Koska vastaukset kyseisiin kysymyksiin kertovat vastaajasta todella paljon. Näitä kysymyksiä ovat esimerkiksi: Mitkä ovat sinun vahvuutesi? Mitkä ovat sinun heikkoutesi? Miten kehittäisit meidän yritystämme? Avoimiin kysymyksiin vastataan yleensä vapaammin ja vastauksista tulee helposti uniikkeja, joten näitä kysymyksiä käyttämällä haastattelija saa haastateltavasta enemmän tietoa irti.

Jos haastattelu stressaa, et tiedä kuinka toisit osaamistasi esille tai jäädyt tiukkojen kysymysten kohdalla, niin harjoittele työhaastattelutilannetta esimerkiksi kaverisi, tuttujen tai perheesi kanssa. Elämän ensimmäinen työhaastattelu ja pitkältä tauolta palaaminen työhaastatteluiden pariin ovat varmasti jännittäviä ja kovia paikkoja, joten harjoitteleminen kannattaa.

 

Seuraavaksi käymme läpi 20 yleisintä työhaastattelukysymystä:

 

 1. Kerro jotain itsestäsi
 2. Miksi hait tätä työpaikkaa?
 3. Mitkä ovat vahvuutesi?
 4. Kerro suurin saavutuksesi
 5. Mitkä ovat heikkoutesi?
 6. Kerro suurin epäonnistumisesi
 7. Missä asioissa haluaisit kehittyä?
 8. Miten työskentelet yksin ja tiimissä?
 9. Miten käsittelet stressiä?
 10. Pystytkö ottamaan vastuuta?
 11. Kuvaile itseäsi 3:lla adjektiivilla
 12. Millainen on täydellinen työpaikka?
 13. Miksi haluat vaihtaa työpaikkaasi?
 14. Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi?
 15. Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?
 16. Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä työympäristö?
 17. Minkälainen on hyvä tai huono esimies?
 18. Kuinka vastaanotat tai käsittelet kritiikkiä?
 19. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?
 20. Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?

 

Vastaukset näihin kysymyksiin kertovat sinusta erittäin paljon haastattelijalle. Kysymyksillä haastattelija saa tietää sinun arvoistasi, osaamisestasi, sitoutumisesta, yhteistyötaidoista, itsekriittisyydestä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Näihin kysymyksiin on hyvä miettiä vastauksia, vaikka ei olisi tällä hetkellä hakemassa työpaikkaa, koska kysymyksiin vastattaessa voi oppia itsestään jotain uutta ja samalla myös tulevaisuuden suunnitelmat voivat päivittyä ja selventyä.

Jos olet menossa työhaastatteluun, niin suosittelen lukemaan meidän aiemmat blogikirjoituksemme liittyen työhaastatteluun valmistautumisesta. Olemme tehneet kolmiosaisen Työhaastattelu-blogisarjan, jossa käsittelemme työhaastattelun eri vaiheita. Kerromme, että kuinka tulee valmistautua työhaastatteluun, kuinka suoriutua hyvin työhaastattelussa ja mitä pitää tehdä haastattelun jälkeen.

 

 1. Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua
 2. Kuinka suoriutua hyvin työhaastattelussa
 3. Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen

 

Yllättävät ja kielletyt työhaastattelukysymykset

Yleisimpien työhaastattelukysymysten lisäksi on olemassa yllättäviä ja kiellettyjä kysymyksiä. Yllättävät kysymykset ovat sellaisia, joita et välttämättä kohtaa niin usein, mutta jotka paljastavat sinusta hyvin paljon. Esimerkiksi, ”Selitä jokin monimutkainen asia, josta tiedät paljon”, kysymyksellä pyritään kartoittamaan, että kuinka hyvin pystyt yksinkertaistamaan monimutkaisia asioita ja kertomaan niistä nopeasti ja tiiviisti.

Kiellettyjä kysymyksiä ja kiellettyjä aiheita työhaastattelussa on monia. Kielletty kysymys on esimerkiksi, ” Onko sinulla lapsia tai aiotko hankkia lapsia?”. Vanhemmuus ja perheenlisäys ovat lain näkökulmasta aina yksiselitteisesti yksityisasioita. Näihin liittyvien kysymisten kysyminen työhönoton yhteydessä ovat tasa-arvolain vastaisia. Julkaisemme yllättävistä ja kielletyistä kysymyksistä tulevaisuudessa omat blogikirjoitukset, joten olkaa kuulolla!

 

Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut

Paras firma missä itse olen työskennellyt. Teillä otetaan myös ihmisenä huomioon ei vaan työntekijänä ja on yleisesti hyvä henki.

Aallon harjalla on siis hyvä ratsastaa loppuun saakka kohti auringon laskua

Aallon pitkäaikainen työntekijä: Kimi Seba Siermala