LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Työhaastattelu – Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua?

Työhaastattelu - Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua - Aalto Henkilöstöpalvelut

Työhaastattelu – Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua?

 

Työhaastattelun tarkoituksena on selvittää, että kuinka hyvin työnhakija soveltuu avoinna olevaan työpaikkaan ja työtehtävään. Työnantaja haluaa saada sinusta mahdollisimman paljon tietoa irti, jotta hän voi tehdä päätöksensä siitä, että oletko sopiva työntekijä heidän työpaikkaansa. Työnhakijoiden tyypillisin ja samalla turhin virhe on se, ettei valmistaudu tarpeeksi hyvin työhaastatteluun.

Erityisen tärkeää on tiedostaa heti, että haastattelusta myöhästyminen ei anna sinusta myönteistä kuvaa työnantajalle. Ota hyvissä ajoin selville, minne olet menossa ja miten sinne pääsee. Muista ottaa huomioon ruuhka-ajat ja parkkipaikan löytämisen, jos kuljet autolla. On järkevää suunnitella myös vaihtoehtoiset kulkutavat, jos jotain vikaa ilmenee autossa tai julkiset kulkuneuvot ovat myöhässä . Jos on mahdollista, käy katsomassa haastattelupaikka etukäteen, niin silloin sinulla on yksi jännitysmomentti vähemmän. Mikäli kuitenkin myöhästyt, niin soita haastattelijalle hyvissä ajoin. Jos olet myöhässä, etkä ilmoita itsestäsi, annat haastattelijalle kuvan, että sinua ei aikataulut kiinnosta ja et koe haastattelua tärkeäksi.

Ennen haastattelua on hyvä valmistautua haastattelutilanteeseen. Käy seuraavat kohdat läpi ja simuloi tilanteet mielessäsi, jotta olet valmis tilanteeseen kuin tilanteeseen.

 

  1. Mieti haastattelutilannetta hetki työnantajan näkökulmasta

Mitä työnantaja toivoo juuri sinusta? Minkälaista osaamista he haluavat ja minkälainen heidän työyhteisönsä on? Työnantaja toivoo löytävänsä työntekijän, jonka osaaminen vastaa heidän tarpeitaan. Työntekijän tulee arvostaa yritystä ja hänen on oltava valmis sitoutumaan yrityksen tavoitteisiin. Valmistaudu kertomaan itsestäsi asioita, joiden uskot kiinnostavan työnantajaa. Voit esimerkiksi kertoa työurasi kokemuksista ja/tai saavutuksista eri tilanteista. Näin tuot omaa osaamistasi esiin ja työnantaja kiinnostuu. Tärkeää on tuoda ilmi, että mitä sinä voit tuoda osaamisellasi yritykseen ja miten työnantaja, sekä yritys hyötyy siitä.

 

  1. Tutki ja kerää tarkat taustatiedot yrityksestä

Erinomainen työnhakija osoittaa aloitteellisuutta, kohteliaisuutta ja aitoa kiinnostusta tutustumalla yrityksen toimintaan etukäteen. Tutki yrityksen kotisivuja, sosiaalisen median kanavia ja kysele tuttaviltasi kyseisestä yrityksestä. Voit myös olla yhteydessä LinkedInin kautta suoraan kyseisen yrityksen työntekijöihin ja kysyä heiltä asioita yrityksestä. Näiden tekojen jälkeen tunnet yrityksen ja pystyt haastattelussa keskustelemaan yrityksen palveluista tai tuotteista, sekä omasta mahdollisesta työnkuvastasi.

 

  1. Mieti valmiiksi lista hyviä kysymyksiä

Kun olet tutustunut hyvin yritykseen, niin pystyt esittämään työnantajalle haastattelussa asiantuntevia kysymyksiä. Tee lista kysymyksistä sen pohjalta, mitä jo tiedät yrityksestä. Nämä kysymykset voivat koskea esimerkiksi työtehtävää, työyhteisöä, yrityksen toimintaa ja sen tavoitteita. Tärkeää on myös harjoitella sinulle esitettäviin kysymyksiin vastaamista. Jokainen työhaastattelu on ainutlaatuinen, joten parhaita työhaastatteluvastauksia ei ole. Tärkeintä on olla totuudenmukainen, koska valheesta jää lopulta kiinni. Lue meidän blogikirjoitus “Työhaastattelukysymykset – 20 yleisintä työhaastattelukysymystä” ja valmistaudu niiden avulla tulevaan työhaastatteluun!

 

  1. Käy työpaikkailmoitus vielä kerran läpi

Kun menet haastatteluun haettuasi paikkaa työpaikkailmoituksen pohjalta, niin muista katsoa työpaikkailmoitus uudestaan läpi vielä ennen haastattelua. Näin vielä kerran varmistat mitä asioita ja osaamista sinun pitää tuoda haastattelussa esille. Haastattelijakaan ei välttämättä muista koko työpaikkailmoituksen sisältöä, joten jos hän unohtaa kysyä sinulta jotain olennaista työpaikan ja työtehtävän kannalta, niin ole valmis itse nostamaan asia esille. Näin varmistat, että mitään tärkeää ei jää käytyä läpi haastattelussa.

 

  1. Mieti haastattelutilanteen ulosantiasia eli esiintymistä

Työhaastatteluun valmistautuminen merkitsee muutakin kuin vain itse kysymyksiin valmistautumista. Pukeudu asianmukaisesti, tarkkaile eleitäsi ja kiinnitä huomiota kehonkieleen, muista katsekontakti ja harjoittele vastaamista kysymyksiin rauhallisesti ja keskittyneesti. Vastauksen sisällöllä on aina merkitystä, mutta on hyvä pitää myös mielessä, miten ja millä tavoin asiat esität haastattelijalle.

Näiden edellä mainittujen kohtien lisäksi on hyvä muistaa ottaa mukaan viimeisimmät todistukset ja työtodistukset, sekä työtä varten tarvittavat kortit, kuten esimerkiksi työturvallisuuskortti tai kuljettajan ammattipätevyyskortti.

 

Tässä oli työhaastatteluun valmistautumisen ensimmäinen osa, joka käsitteli asioita mitä pitää suunnitella ja tehdä ennen työhaastattelua. Kahdessa jälkimmäisessä osassa tulemme käsittelemään, mihin pitää itse haastattelutilanteessa varautua ja mitä pitää tehdä haastattelun jälkeen.

Toinen osa: Kuinka suoriutua hyvin työhaastattelussa?

Kolmas osa: Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen?

Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut

Betonirakentamisen ammattilaisena meillä on kovat kriteerit työntekijöille. Haluamme taata laadun ja tehokkuuden.

Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme ja ammattilaisiin, jotka olemme löytäneet Aallon voimalla.

Jarmo Puoliväli, Tuotantojohtaja, BETSET-YHTIÖT