LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Työhaastattelu – Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen?

Työhaastattelu – Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen_ - Aalto Henkilöstöpalvelut FB

 

Työhaastattelu – Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen?

Työhaastattelun lopuksi on hyvä selvittää, että miten haastattelut ja työnhaku etenee. Kuka tulee ottamaan yhteyttä ja minkä ajan kuluessa. Lopuksi on myös kohteliasta kiittää haastattelijaa tapaamisesta. Jos sinulta jäi jotain materiaalia (Esimerkiksi todistuksia, lista suosittelijoista jne.) puuttumaan työhaastattelusta, niin muista toimittaa ne pikimmiten työhaastattelun jälkeen. Muista informoida suosittelijoitasi mahdollisesta haastattelijan soitosta, niin he voivat siihen valmistautua. Kerro heille myös hieman haastattelusta ja työpaikasta, sekä työtehtävästä mitä olet hakenut, niin he ovat paremmin asioista kartalla. Lopuksi muista myös kiittää suosittelijoitasi hakusi tukemisesta!

 

Kiitosviestin lähettäminen

Suomalaisessa työnhaussa kiitosviestin lähettäminen haastattelijalle ei ole kovin yleistä. Kiitosviestin lähettäminen työnhaun yhteydessä saatetaan nähdä hyvin amerikkalaisena tapana. Näissä ulospäin suuntautuneemmissa kulttuureissa ja ympäristöissä korostuneen kohteliaalla viestinnällä on merkitystä ja se nähdään jopa tarvittavana. Eri työnhakuoppaat kuitenkin näkevät työnhakijan lähettämän kiitosviestin luontevana osana työhaastattelun jälkeistä viestintää. Oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan kiitoksien kertominen voi kuitenkin auttaa työllistymistä.

 

Yhteydenpito haastattelijaan ja työnhaun tilanne

Työhaastattelun jälkeen saa soittaa haastattelijalle ja kysyä häneltä hakuprosessin tilanteesta. Muista kuitenkin odottaa vähintään muutama päivä ennen soittoa tai soita vasta seuraavalla viikolla, koska hakuprosessi on pitkä prosessi ja haastateltavia on paljon niin päivässä, jos toisessakaan tuskin on ehditty tekemään minkäänlaisia valintoja tai päätöksiä. Soittaminen sopivan ajan kuluessa on kuitenkin hyvä asia, koska se korostaa kiinnostustasi haettuun työhön ja palauttaa sinut haastattelijan mieleen. Soittaessasi voit kysyä lisäkysymyksiä työtehtävään liittyen, hakuprosessin tilanteesta tai onko suosittelijasi tavoitettu onnistuneesti.

Linkin kautta löydät yksinkertaisen esimerkin, että miten hakuprosessin tilanteesta voi kysyä haastattelijalta. Työhaastattelun jälkeen – Vinkkejä työnhakuun (YouTube)

Tärkeää yhteydenpidoista on muistaa, että oli sitten organisaation päätös mikä tahansa – kyllä, ei tai haluamme haastatella sinua uudelleen – on sinun tärkeää hoitaa kaikki yhteydenotot tyylikkäästi. Työnhakijana, jokainen ihminen on sinulle tärkeä kontakti ja erityisen tärkeitä ovat kontaktit oman alasi sisällä. Sana kiertää ja sinä päätät millaisen vaikutelman ihmiset sinusta saavat.

 

Valmistaudu päätöksiin ja tarvittaessa toiseen työhaastatteluun

On hyvä miettiä ja pohdiskella miten vastaat siihen, jos saat työtarjouksen. Annatko vastauksen heti vai pyydätkö miettimisaikaa. Suunnittele myös valmiiksi, miten vastaat mahdollisimman kohteliaasti, jos yrityksellä ei ole tarvetta osaamisellesi juuri nyt. Tässä vaiheessa voit myös tiedustella mitä vahvuuksia tai heikkouksia sinulla oli haastattelijan näkökulmasta. Tällä tavoin maksimoit kokemuksen hyödyn itsellesi ja kehittyä tulevia haastatteluita varten.

Haastattelija voi myös kutsua sinut toiseen työhaastatteluun ennen kuin päätös palkkauksestasi tehdään. Valmistaudu uuteen työhaastatteluun vielä huolellisemmin. Ole valmis esittämään omia ehdotuksiasi siitä miten lähtisit työtä tekemään.

Sitten jos selviääkin, että hakemasi työ ei vastaakaan odotuksiasi niin kerro siitä haastattelijalle. Näin hän voi alkaa etsimään uutta ehdokasta mahdollisimman pian. Kerro lyhyesti, että miksi työ ei sinulle sovikaan. Lopuksi muista kiittää haastattelijaa ystävällisesti, koska hän on kuitenkin sijoittanut aikaa sinuun.

Tässä oli työhaastattelu-blogisarjamme viimeinen osio tältä erää. Nyt olemme käsitelleet työhaastattelun eri vaiheet alusta loppuun. Toivonkin, että kirjoituksista on sinulle lukijalle aidosti hyötyä, kun valmistaudut työhaastatteluun. Tsemppiä seuraavaan työhaastatteluusi!

 

Työhaastattelu-blogisarja
  1. Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua
  2. Kuinka suoriutua hyvin työhaastattelussa
  3. Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen

 

Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut

Betonirakentamisen ammattilaisena meillä on kovat kriteerit työntekijöille. Haluamme taata laadun ja tehokkuuden.

Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme ja ammattilaisiin, jotka olemme löytäneet Aallon voimalla.

Jarmo Puoliväli, Tuotantojohtaja, BETSET-YHTIÖT