LUE: Aalto Henkilöstöpalvelut palvelee täysin normaalisti koronaviruksen aikana

Itsenäisyyspäivä 6.12– Miten työntekijämme viettävät Itsenäisyyspäivää?

Suomi - Finland - Itsenäisyyspäivä - Independence Day - Aalto Henkilöstöpalvelut & Personalhuset (1)
Itsenäisyyspäivä 6.12– Miten työntekijämme viettävät Itsenäisyyspäivää?

 

Aivan ensiksi haluamme toivottaa kaikille lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää! On jälleen se aika vuodesta, kun rakas kotimaamme täyttää vuosia. Tänä vuonna 2020 Suomi täyttää kunnioitettavat 103-vuotta! 🇫🇮

Tänä vuonna itsenäisyyspäivää juhlitaan eri puolella Suomea hieman eri lailla kuin aiempina vuosina. Suuret tapahtumat ja kokoontumiset ovat kielletty, koska koronaviruksen leviämistä halutaan rajoittaa mahdollisimman paljon. Myös perinteikkäät Linnan juhlat ovat kokeneet muutoksen, kun puolentoistatunnin juhlavastaanottoa kättelyiden merkeissä ei tänä vuonna toteuteta.

 

Vaikka tänä vuonna emme kokoonnu perinteisellä tavalla Presidentinlinnaan, ei se suinkaan vähennä juhlan merkitystä. Juhlimme Suomea ja itsenäisyyttämme kaikkien suomalaisten kanssa yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta”, kertoi Presidentti Sauli Niinistö tiedotteessaan aiemmin tänä syksynä.

 

Perinteisen ohjelman tilalle on suunniteltu paljon muuta sisältöä, kuten aiempien vuosien vastaanottojen muistelua, katsojien tervehdyksiä, musiikkia, tanssia ja teatteria. Veteraanit tulevat myös olemaan lähetyksessä tärkeässä roolissa. Lisää tietoa Itsenäisyyspäivän ohjelmasisällöstä voi lukea Ylen artikkelista, ”Näin itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla tänä vuonna” .

Linnan juhlat -nimellä kulkeva lähetys esitetään suorana Yle TV1 -kanavalla sunnuntaina 6. joulukuuta. Lähetys on kaksikielinen. Lähetys alkaa klo 17.10 . Tänä vuonna katsojat tosiaan pääsevät halutessaan osaksi lähetystä lähettämällä Ylelle kuvan siitä, kuinka vietät itsenäisyyspäivää. Jos haluat osallistua Ylen lähetykseen, niin vieraile heidän sivuillaan täällä.

 

Itsenäisyyspäivään kuuluu monenlaisia perinteitä ja Linnan juhlat ovat vain yksi niistä perinteistä. Halusimme tietää, että minkälaisia perinteitä työntekijöillämme on itsenäisyyspäivään ja sen juhlintaan liittyen, ja teetimmekin aiheesta lyhyen kyselyn. Suuret kiitokset kyselyyn vastanneille, Personalhusetin Suvi, Miia ja Monia, sekä Aalto Henkilöstöpalveluiden Petri, Salme ja Bettina!

Seuraavaksi vaiheessa kysely ja vastaukset esiteltyihin kysymyksiin:

 

  • Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle?

Suvi: Tänä vuonna on entistä paremmin kirkastunut, miten tärkeää minulle vapaus ja itsenäisyys päättää omista asioista ja elämästään on. Sen rajaaminen on todella, todella ahdistavaa. Ollaan Suomessa etuoikeutettuja, että normaalitilassa elämä on vapaasti omissa käsissä, mutta valtio tarjoaa silti turvaverkot. Itsenäisyys merkitsee siis minulle valtavan paljon ja olen kyllä isänmaallinen.

Miia: Itsenäisyys merkitsee vapautta monessa suhteessa, perusoikeuksia, tasa-arvoa ja paljon muuta- näistä kaikista suuri kiitollisuus ja kunnioitus kaikille niille sankareille ja veteraaneille, jotka mahdollistivat meille nämä oikeudet.

Monia: Itsenäisyys merkitsee vapautta, turvallisuutta ja yhtenäisyyttä.

Petri: Merkitys minulle on iso ja suuntaan ajatukset omille isovanhemmilleni ja muille veteraaneille sekä lotille, jotka takasivat meille tämän itsenäisyyden. Meidän tulee viedä tätä tarinaa lapsillemme ja lasten lapsille. Yksi lause kuvaa ajatustani itsenäisyydestä:

”Sua suojelemme, verin varjelemme. Ollos huoleton, poikas valveil’ on!”

Salme: Itsenäisyys merkitsee ennen kaikkea vapautta: esim. saan olla sellainen kuin olen, saan harrastaa mitä haluan, ostaa mitä haluan, saan asua missä haluan, saan tehdä sellaisia töitä kuin haluan ja saan päättää omista asioistani. Ja toki se merkitsee myös turvallisuutta.

Bettina: Arvostan paljon vapautta, jonka itsenäisyys minulle elämän eri osa-alueissa mahdollistaa ja olen siitä hyvin kiitollinen.

 

  • Miten aiot viettää itsenäisyyspäivää?

Suvi: Jaa-a, eipä ole moista ehtinyt vielä miettiä! Todennäköisesti jo kovin tutuksi tulleella kotisohvalla herkutellessa. Jos ei vettä vaakatasossa tule niin varmasti ulkoillaan perheen kanssa. Ja pidetään joulutanssit! Meidän kaksivuotias on löytänyt joululaulujen hienouden ja niitä kuunnellaankin joka ilta. Tip tap!

Miia: Vietämme perheen parissa kotona. Tarkoitus on valmistaa koko perheen voimin itsenäisyyspäivän menu ja ihan vaan olla ja nauttia yhdessäolosta.

Monia: Katsoa Linnan juhlat-lähetyksen mieheni kanssa ja nauttia hyvästä ruuasta.

Petri: Seuraan kyllä niitä varmasti hetken, vaikka lähetys on etänä tällä kertaa. Sytytän sinivalkoisen kynttilän ja odotan Finlandia hymniä. Siitä tulee isänmaallinen olo sydämeen.

Salme: Kun tänäkään vuonna ei tullut kutsua linnanjuhliin, niin vietämme Itsenäisyyspäivää perheen kanssa. Laitamme lipun salkoon, teemme hyvää ruokaa, leivomme 1. joulutortut ja sytytämme klo 18.00 Itsenäisyyspäivän kynttilät ja kokoonnumme TV:n äärelle seuraamaan TV-lähetystä.

Bettina: Tykkään perinteistä, ja olisin mieluiten osallistunut johonkin itsenäisyyspäivänä järjestettävään julkiseen tapahtumaan. Tänä vuonna pysyttelen sisätiloissa ja poltan kynttilöitä.

 

  • Linnan juhlia ei nähdä perinteisessä muodossaan tänä vuonna, mikä on harmillinen asia, mutta täysin ymmärrettävissä. Miten otit tiedon vastaan ja aiotko silti katsoa Linnan juhlat-lähetyksen tänä iltana?

Suvi: Vaikka ohjelma itsessään ei rehellisyyden nimissä mikään valtava viihdepläjäys ole, niin kyllä mekoista ja juhlatyyleistä keskustelu on ollut tärkeä perinne! Kyllä varmaan tulee lähetystä vilkuiltua, ei tosin mitään käryä mitä siellä mahtaa olla ohjelmassa. Suomessa kun ei omia kuninkaallisia ole, niin linnan juhlat on kiva hienostelutapahtuma.

Miia: Odotettua tässä tilanteessa, että linnanjuhlatkin vaihtuivat etäjuhliksi. Mielenkiinnosta aion kyllä katsoa etänä juhlat tänäkin vuonna.

Monia: Onhan se perinne katsoa Linnan juhlat, mutta tässä vaiheessa vuotta on jo tottunut siihen, ettei mikään mene perinteisellä tavalla, joten sinänsä ei mikään shokki. Aion silti katsoa Linna- juhlat lähetyksen ja pukeutua juhlavasti mieheni kanssa, sekä tilata kotiin hyvästä ravintolasta ruokaa.

Petri: Aikakapselien lailla linnan juhlat ovat keränneet urheilun ja kulttuurin, politiikan ja talouden merkkihenkilöitä yhteen, mutta pääosassa ovat olleet aina veteraanit. Joka vuosi linnan juhlat menettää muutenkin hieman merkitystään, kun veteraaneja poistuu keskuudestamme ja heidän puolestaan harmittaa, että eivät pääse paikalle.

Salme: Tietysti harmitti, mutta toisaalta hyvä, että valtiojohtokin kantaa vastuun ja näyttää esimerkkiä myös muille. Aion ehdottomasti katsoa.

Bettina: Mielestäni oli viisas päätös perua varsinaiset juhlat, ja mielenkiinnolla odotan mitä uudenlainen Linnan juhlat- lähetys pitää sisällään. Lisäksi tottakai glögiä ja pipareita!

 

  • Kumpi on parempi maa, Ruotsi vai Suomi? 😉

Suvi: No Suomi TIETYSTI! Toki länsinaapurilta voitaisiin ottaa oppia monessa asiassa, tykkään heidän skandinaavisesta estetiikan tajustaan ja mielettömästä osaamisesta mm. kaupan ja markkinoinnin saralla. Kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa. Suomi on kyllä kuronut railoa ansiokkaasti kiinni ja ilolla otan vastaan esim. viihtyisät, Tukholmalaishenkiset ravintolat ja kahvilat. Hyvä Suomi!

Miia: Molemmissa maissa asuneena pidän tasavertaisina ja arvostan kovasti sekä Suomea että Ruotsia. 💖 Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Monia: Tämä on paha kysymys, koska olen syntynyt Ruotsissa ja asunut siellä 7 vuotta. Vastaan kuitenkin Suomi, koska tämä on minun kotimaani. Suomessa olen opiskellut ja työskennellyt, rakentanut uraani ja elämääni.

Petri: No yritin kovasti keksiä missä Ruotsi olisi parempi mutta ei tullut mitään mieleen, ehkä positiivisuutta voisimme ripauksen heiltä ottaa, mutta toisaalta etäisen luonteemme takia meillä on parempi Korona tilanne, että sekin meni siinä. Lyhyestä virsi kaunis Suomi 🇫🇮

Salme: Mikä kysymys tämä on?? Tietenkin Suomi! 💖🇫🇮

Bettina: Kyllä aina kotimaan puolesta liputetaan, ja näin ollen vastaus on selkeästi Suomi!

 

Kiitoksia kaikille hienoista vastauksista ja avauksista, mitä itsenäisyys teille merkitsee ja kuinka juhlistatte tuota hienoa ja tärkeää tapahtumaa! Personalhuset ja Aalto Henkilöstöpalvelut toivottavat kaikille hyvää itsenäisyyspäivää! Muistakaa turvavälit ja juhlikaa varovasti, sekä turvallisesti! 💖

Paras firma missä itse olen työskennellyt. Teillä otetaan myös ihmisenä huomioon ei vaan työntekijänä ja on yleisesti hyvä henki.

Aallon harjalla on siis hyvä ratsastaa loppuun saakka kohti auringon laskua

Aallon pitkäaikainen työntekijä: Kimi Seba Siermala