Avoin työhakemus on siis työhakemus, joka lähetetään, kun työpaikkailmoitusta ei ole, vaan potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Avoin työhakemus on markkinointikirje eli käytännössä markkinoit itseäsi ja osaamistasi potentiaaliselle työnantajalle, jotta hän näkisi sinusta saatavan hyödyn asiakkaalleen ja yritykselleen.
Avoimen työhakemuksen tarkoitus ja tärkein tehtävä on avata sinulle ovi työhaastatteluun. Työhakemuksen kuuluu olla hyvin tehty, jotta saat kutsun itse työhaastatteluun. Selkeys, ainutlaatuisuus, totuudenmukaisuus ja kiinnostavuus ovat hyvän työhakemuksen perusta.
Avoin työhakemus ei paljoa eroa rakenteeltaan virallisesta työhakemusmallista. Avoin työhakemus on kuitenkin rakenteeltaan paljon vapaampi eli erilaisten tehokeinojen käyttö on niin kielen kuin ulkoasunkin osalta sallittua. Tärkeää on muistaa kertoa työhakemuksessa, että mitä voit antaa yritykselle ja mitä yritys saa sinusta. Liian usein hakemuksessa puhutaan vaan hakijan eduista. Yksi tärkeä pointti suomalaisille ja myös muille itsensä vähättelijöille on, että suosittelen olemaan vähättelemättä itseäsi ja omaa osaamistasi. Kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn ja ole itsevarma itsestäsi, sekä osaamisestasi.
Muista kuitenkin, että avoimen työhakemuksen tarkoitus on täydentää ansioluettelossa antamiasi tietoja, ei toistaa niitä sellaisenaan.
Avoimen työhakemuksen sisällön täytyy olla relevantti hakemaasi työtä kohtaan. Esimerkiksi jos sinulla on työkokemusta rakennusalan työtehtävistä, niin kyseinen kokemus ei välttämättä ole oleellista tietoa hakiessasi toimistotyötä.
Kuten aiemmin mainitsin, niin muista konkretisoida osaamisesi ja taitosi eli kerro miten olet saanut tietyn tai tietyt osaamiset ja miten kyseinen osaaminen auttaa sinua työtehtävissäsi.
Työhakemuksen tulee olla kiinnostava, joten jo aloituksen pitää olla mielenkiintoinen, että työnantaja haluaa lukea hakemuksesi loppuun asti. Voit elävöittää tekstiäsi adjektiiveillä, erilaisilla esimerkeillä ja vaihtelevilla lauserakenteilla.
Työhakemuksen selkeys ja tietojen olennaisuus ovat myös tärkeitä asioita. Olennaisimmat asiat on hyvä saada selville jo tekstiä silmäilemällä. Työhakemuksen luettavuuteen vaikuttaa virheetön yleiskieli ja tekstin selkeys. Työhakemuksen yleinen pituus on yksi sivu.
Avoimen työhakemuksen tulee olla aina ainutlaatuinen eli älä käytä samaa työhakemusta hakiessasi toista työtä, vaan muuta sitä työpaikkakohtaisemmaksi. Rekrytoijat ja työnantajat huomaavat kyllä, jos sama hakemus on lähetetty useaan paikkaan, kun työhakemus on liian geneerinen eli yleinen. Hakemus ei silloin sisällä mitään erityisen yksityiskohtaisia vastauksia työtehtäviin tai muihin oleellisiin tietoihin liittyen.
Ehdottomasti kannattaa! Piilotyöpaikkoja on olemassa ja niitä myös aukeaa jatkuvalla tahdilla. Kaikki työpaikat eivät edes päädy julkiseen hakuun, joten avoimen työhakemuksen lähettäminen todellakin kannattaa, niin parannat työllistymismahdollisuuksiasi.
Meillekin voit lähettää avoimen työhakemuksen. Yritämme aina julkaista työpaikkailmoituksen mahdollisimman nopeasti kotisivuillemme, mutta työpaikkailmoitusten työstö vaatii aikaa, joten jos olet lähettänyt avoimen työhakemuksen niin olet sitten ensimmäisten hakijoiden joukossa! Myös jos hakemaasi työtehtävää tai työpaikkaa ei ole tällä hetkellä auki, niin hakemuksesi ei missään nimessä ole turha. Käymme hakemukset läpi alakohtaisesti eli aina kun tietyn alan työpaikka avautuu, niin käymme läpi myös avoimet työhakemukset!
Vieraile meidän Avoin Työhakemus-sivulla ja lähetä työhakemuksesi jo tänään, niin yksikään sinulle sopiva työpaikka ei mene ohi!
Voit myös aloittaa hakemuksen teon suoraan: Tee Avoin Työhakemus
Kirjoittaja: Sami Kyngäs, Aalto Henkilöstöpalvelut
Betonirakentamisen ammattilaisena meillä on kovat kriteerit työntekijöille. Haluamme taata laadun ja tehokkuuden.
Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme ja ammattilaisiin, jotka olemme löytäneet Aallon voimalla.
Jarmo Puoliväli, Tuotantojohtaja, BETSET-YHTIÖT